Fordele ved åndedrætsteknikker,
mindfulness og meditation

En måde til at blive mere tilfreds med den vi er og det vi gør i livet... eller bare at skabe mere energi og mindre stress - her og nu.

Meditation og mindfulness har været kendt og ikke mindst brugt i flere tusind år til at stilne sindet, komme bag om tankerne samt at få mere lykke og fred i dagligdagen. Således er teknikkerne gennemprøvet og videnskabeligt bevist metoder til at nedbringe stress, få mere indre ro og glæde i hverdagen samt komme i kontakt med vores indre ressourcer. Kort sagt, en måde til at blive mere tilfreds med den vi er og det vi gøre her i livet.

Videnskaben bag åndedrættet

Adskillige videnskabelige undersøgelser har efterhånden kortlagt mange af åndedrættets 'hemmeligheder', f.eks.: den tætte relation mellem vores åndedræt og vores autonome nervesystem og hvordan vi kan aktivere den ene gren (parasympaticus: 'rest and digest') eller den anden gren (sympaticus: 'fight or flight') efter behov med åndedrættet. Det giver os et unikt værktøj, som vi altid har med os - nemlig vores åndedræt. Noget de gamle yogier har vidste i tusindvis af år, men som nu også den vestlige verden er ved at forstå og påskønne.

Yoga breathing er kort sagt et sæt af teknikker, der alt efter deres indvirkning på vores autonome nervesystem kan deles op 3 kategorier:

Kaffe (opkvikkende), Vand (balancerende) og Kamille (beroligende).  Og afhængig af hvordan vi trækker vejret, vil vi opnå en af ovennævnte effekter i løbet af typisk 4-5 minutter.

En anden interessant ting er f.eks. hvordan dybe åndedrag masserer og aktivere vores 10. kranio-sakral nerve, der også virker beroligende på vores autonome nervesystem.

Med andre ord er åndedrættet et oplagt sted at starte, hvis du gerne vil opleve konkrete resultater så hurtigt som muligt. Eller hvis du synes det med meditation og mindfulness lyder lidt kedeligt.

Mindfulness - et godt sted at begynde

Mindfuless er træning i 'bevidst nærvær'- i modsætning til vores almindelige dagsbevidsthed, hvor vi næsten altid er igang med noget, på vej et sted hen eller optaget af at planlægge fremtiden. Oftest ender vi med at køre på autopilot, mens vi hele tiden presser os selv. Det er ikke sundt for hverken krop eller sind og vi risikerer at blive udmattede og stressede.

Mindfulness er et godt sted at begynde, fordi det er forholdsvis ukompliceret at komme i gang - blot du har lysten til at lære nyt og lave noget om. Et af nøgleordene er at finde balance mellem 'gøren' og 'væren' - altså mellem at være aktiv og udadvendt og at slappe af og være indadvendt.

Skov på skråning
Væltet træ

Hvem kan meditere?

Uanset om du har et overaktivt sind med alt for mange unyttige tanker og bekymringer eller du måske er sunket ned i sofaens bekvemme tunghed foran TV'et, så vil regelmæssig meditation balancere din energi, give mere indre ro, klarhed og overblik. I gamle dage var meditation forbeholdt 'de udvalgte', der havde en mester, men i dag mediterer millioner af almindelige mennesker dagligt verden over.

Alt fra chefen der har brug for mentalt overskud til skolelæren der har brug for indre ro. De fleste kan lære (og få glæde af) af at meditere. Der er ingen krav om hvordan man lever eller hvad man tror på. Det eneste det kræver, er lysten til at deltage i et lærerigt kursus med åbent sind. Det kan nemlig læres på en weekend.

FORDELENE

mindre stress

Undersøgelser viser at du sænker dit stressniveau markant når du mediterer regelmæssigt. I vores meditative tilstand sænkes niveauet af to af kroppens såkaldte stresshormoner kortisol og adrenalin i blodet. Desuden er der lavet en lang række videnskabelige undersøgelser gennem de sidste 30 år, der bl.a. dokumenterer nedsat blodtryk, lavere kolesteroltal og lavere risiko for bl.a. hjerteanfald og blodpropper hos personer der meditere regelmæssigt.

personlig vækst

Du vokser hurtigere som menneske, med en øget bevidsthed om dig selv og din sindstilstand. Følgeligt får du nemmere ved at lytte til din indre positive stemme og lade være med at reagere uhensigtsmæssigt i pressede eller stressede situationer.

Bedre Vejrtrækning

Vores åndedræt rummer et stort sundhedspotentiale - både fysisk og mentalt.
Når du bruger åndedrætsteknikker regelmæssigt, vil du ikke kun opleve at din lungekapacitet bliver forøget, men også at dit immunforsvar bliver stærkere. Mange oplever helt konkret at de bliver mindre syge med influenza, forkølelse osv. Du vil også opleve større mentalt overskud og ro i din hverdag.

større selvindsigt og accept

Undersøgelser har vist at du med meditation kan opleve større tilfredshed og glæde i livet. Når vi lærer at have mere accept og bliver mere rummelige, så bliver vi også mere tilfredse med livet som helhed. Når det sker, er lykken kun ét skridt væk. Den lykke vi oplever når vi f.eks. køber den sidste nye iPhone, et flot ur eller det smarte tøj er kun midlertidig. For hvor længe varer denne glæder egentlig? To timer - To uger?? Varig lykke kommer indefra, fordi vi simpelthen er tilfredse med den vi er og det vi har.

Nærvær - at være Mindful og opleve mere flow

Når du mediterer jævnligt, bliver du nemmere forankret i nuet og oplever mere nærvær i dit liv. Det giver dig mulighed for større koncentration, bedre reaktionstid og hukommelse. Dermed vil du oftere opleve en tilstand af mindfulness og flow i din hverdag.